nové kniky
napíš text

Články
» všetky články


Zo sveta medicíny
» všetky články


Otázky a odpovede
Zdravé recepty
ZDRAVÉ MUFFINKY S OVSENOU KAŠOU A MRKVOU
Na stiahnutie
Dotazník
Hot kontakt




Račianska 69/B
4. poschodie
831 02 Bratislava
"Manhattan"

Dr. Peter Minárik:
Tel: 0903 437 888
E-mail: drminarik@onlife.sk
Mgr. Eduard Polakovič:
Tel: 0911 473 499
E-mail: mgrpolakovic@onlife.sk  
Reklamné materiály
Stevia
Nafukovanie/Plynatosť čriev

Tvorba črevných plynov (vetrov) je normálnou súčasťou tráviacich procesov. Odhaduje sa, že sa u dospelého človeka denne priemerne vytvorí ½-1-2 litre črevných plynov. O nafukovaní hovoríme vtedy, ak sa črevných plynov tvorí príliš mnoho a spôsobujú problémy: bežným problémom je nafúknuté brucho, tzv. meteorizmus. Niekedy je meteorizmus spojený aj s bolesťami alebo kŕčmi v bruchu. Naproti tomu zvýšenému odchodu vetrov cez konečník sa hovorí flatulencia. Tá nemusí byť vždy spojená s nafúknutým bruchom. Denná tvorba črevného plynu je u každého človeka individuálna a takisto aj vnímanie a prežívanie tohto fyziologického javu. Množstvo plynu, ktoré pre jedného človeka je bežnou normou, môže pre iného človeka znamenať už problém, ktorý sa vníma ako brušná tráviaca porucha (dyspepsia).
 
Nafúknuté brucho, čiže črevný meteorizmus môže byť sporadickým prejavom brušného dyskomfortu spôsobeným napríklad konzumáciou väčšieho množstva rastlinnej potravy (známy je príklad strukovín alebo kapusty). Ak sa však epizódy meteorizmu vyskytujú často, trvajú dlho alebo ich sprevádzajú kŕče v bruchu, môžu pre mnohých ľudí znamenať veľký problém.
 
Meteorizmus môže byť niekedy aj následkom organického ochorenia zažívacieho traktu. Medzi známe príčiny zažívacích ťažkostí, pri ktorých môže v popredí byť meteorizmus, hnačky a kŕčové bolesti brucha, je celiakia (zápal sliznice tenkého čreva s následnou poruchou vstrebávania živín) alebo intolerancia mliečneho cukru – laktózy (vrodený alebo získaný nedostatok črevného enzýmu laktázy, ktorý štiepi a trávi mliečny cukor – laktózu). Príčinou nafukovania môžu byť aj črevné zápalové ochorenia a chorobné zmeny črevnej bakteriálnej mikroflóry, tzv. dysmikróbie. K črevnej dysmikróbii dochádza napríklad následkom liečby širokospektrálnymi antibiotikami alebo pri črevnej infekcii. Nafukovanie pravidelne sprevádza choroby žlčníka (žlčníkové kamene) a chronické zápaly pankreasu (slinivky brušnej) spojené s nedostatočnou tvorbou a vylučovaním pankreatických tráviacich enzýmov.
 
Väčšinou je však znakom funkčných tráviacich porúch, pričom sa objektívnymi vyšetreniami žiadne organické zmeny na zažívacích orgánoch nezistia.
 
Jedným z odlišujúcich znakov druhu nafukujúcej dyspepsie (pozn.: „dyspepsia“ = porucha trávenia) je fakt, či odchádzajúce črevné plyny zapáchajú ale nie. Pri poruche trávenia a vstrebávania sacharidov (laktóza, sacharóza, fruktóza, prípadne vláknina) sa sacharidy z rôznych dôvodov (organických alebo funkčných) nevstrebávajú v tenkom čreve, ale prechádzajú do hrubého čreva, kde sa rozkladajú enzýmami baktérií a vzniká prevažne kysličník uhličitý (CO2), ktorý nepáchne. Keďže pri rozklade sacharidov dochádza k ich kvaseniu, tomuto typu nafukovania hovoríme kvasná dyspepsia. Pri poruche trávenia a vstrebávania bielkovín v tenkom čreve, opäť z rozličných organických alebo funkčných príčin, sa v tenkom čreve nevstrebané bielkoviny rozkladajú v hrubom čreve, pričom vznikajú zapáchajúce plyny s obsahom síry, napríklad sírouhlík (CS2). Rozkladu bielkovín hovoríme hnitie, preto tomuto typu nafukovania hovoríme hnilobná dyspepsia.
 
Ak sa tráviace ťažkosti objavili iba nedávno, resp. pokiaľ došlo k zreteľnej zmene Vášho zažívania a neboli ste pre ne doteraz objektívne vyšetrená, odporúčam, aby ste navštívili svojho lekára za účelom zistenia príčiny a stanovenia diagnózy. Ak bude pokladať za nutné, môže Vás poslať aj na špecializované vyšetrenia aj za gastroenterológom. Bude potrebné vylúčiť črevné ochorenia, ako aj choroby žlčníka, pečene alebo pankreasu. Liečba bude závisieť od zistenej príčiny.
 
Ak na tráviace ťažkosti trpíte už dlhé roky a boli ste už pre ne v minulosti vyšetrená, potom sa musíte venovať otázkam Vašej výživy, stravovania a celkovej životosprávy. Ordinované lieky môžu krátkodobo pomôcť a priniesť pocit úľavy, avšak väčšinou neriešia príčinu stavu, ktorá môže byť v samotnej potrave, v narušenej bakteriálnej harmónii v hrubom čreve. Často sú za funkčnými črevnými poruchami dlhodobé nadmerné a nezvládnuté stresy. Ak sa podarí identifikovať pôvod stresov, môže tráviace problémy pomôcť vyriešiť pozitívna zmena sociálnej situácie (pokiaľ je možná!), relaxačné techniky alebo (výnimočne a skôr iba krátkodobo) ľahšie upokojujúce lieky. Ak by sa objektívnymi vyšetreniami u Vás vylúčili organické choroby tráviacich orgánov, potom platia vyššie uvedené zásady diétnej stravy a zmeny životosprávy.
 
Diéta pri chorobách spojených s meteorizmom šetrí chemicky aj mechanicky črevo. Väčšinou sa v strave vynecháva sladké mlieko, ktoré sa nahrádza kyslým mliekom, cmarom, kefírom a jogurtom (pozn.: v kyslých mliečnych nápojoch sa väčšina mliečneho cukru – laktózy skvasila na kyselinu mliečnu). Ak sa ukáže, že je nevyhnutné vylúčiť aj kyslé mliečne produkty, potom je dobré zaradiť do jedálneho lístka sójové mlieko (malo by sa mu hovoriť skôr „sójový nápoj“) obohatené o vápnik. Takisto sa obmedzujú a výnimočne alebo iba krátkodobo úplne vylúčia potraviny bohaté na rastlinnú vlákninu, najmä celulózu. Niekedy stačí nahradiť čerstvú zeleninu a ovocie šetrne tepelne upraveným formám (dusená zelenina, ovocný kompót) a čerstvý chlieb a pečivo starším, niekoľko dní odležaným. Nepoužívajú sa ani dráždivé koreniny, alkoholsilná čierna káva. Prednosť má nízkotučná strava pred mastnými a tučnými potravinami. V tepelnej príprave jedál sa uprednostňuje varenie vo vode a v pare pred vyprážaním.
 
Copyright © 2010, ONLIFE. Všetky práva vyhradené. | webdesign & code : PEGOS DESIGN  |  Administrácia