Avokádo je exotický plod stromu Persea americana, ktorý pochádza zo Strednej Ameriky. Toto čoraz populárnejšie ovocie nachádzame na pultoch obchodov v podobe rôznych druhov so zelenou, čiernou až fialovou šupkou. Jeho dužina je žltej farby s veľkou kôstkou vo vnútri. Pokiaľ ste niekedy avokádo ochutnali, môžete sami zhodnotiť jeho špecifickú chuť. Mnohí však udávajú, že má orieškovú príchuť.

Pestovanie a skladovanie avokáda

Avokádo na strome nedozrieva. Listy tohto stromu totiž obsahú špeciálnu látku, ktorá bráni plodom dozrieť. Preto avokádo prirodzene dozreje až po zbere alebo padnutí na zem. Vtedy na dotyk cítime, že je mäkké. Pestovatelia na urýchlenie procesu dozrievania, tak ako pri mnohých iných plodoch, pridávajú do tohto ovocia plyn etylén, ktorý sa prirodzene nachádza aj v jablkách či banáne. Ak však kúpite avokádo ešte v tvrdom, nezrelom stave, zabaľte ho do novín alebo do igelitového sáčku spolu s jablkom či banánom. Do 2 dní vám prirodzene dozreje.

Účinky avokáda na organizmus

Napriek mnohým pozitívnym účinkom, avokádo obsahuje látku persín, ktorá je toxická pre niektoré zvieratá ako kone, dobytok, či vtáky. Preto sa neodporúča podávať ho vo zvyškoch z jedla ani psom či mačkám. (1) Pre ľudský organizmus toto neplatí, práve naopak. Toľko ospevované avokádo obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok, vlákniny či fytochemikálií. Má antioxidačný účinok pre vysoký obsah vitamínu C, E a kyselinu listovú. Už z konzistencie vieme odhadnúť, že obsahuje tuky, a to práve vo forme zdravých nenasýtených mastných kyselín. Napriek tomu je nízkokalorický a obsahuje iba malé množstvo cukrov.

 

Avokádo

Podľa Iránskej štúdie boli preukázané protirakovinové účinky extraktov z avokáda u kolorektálneho karcinómu a u karcinómu pažeráka. Tento účinok sa pripisuje obsahu fytochemikálií. (2) Ďalšia kontrolná štúdia sledovala účinok avokáda na hladinu krvných lipidov a prišla k záveru, že pridanie avokáda do diéty u obéznych pacientov vedie ku zlepšeniu lipidového profilu. (3) Iná štúdia sa zas zaoberala koreláciou medzi príjmom avokáda a jeho vplyve na zdravie a na metabolické ochorenia.

Pri zvýšenom príjme avokáda bola výsledkom nižšia telesná hmotnosť, nižšie hodnoty BMI (body mass index) vyžšie hodnoty HDL cholesterolu (,,dobrý” cholesterol), a teda nižšie riziko rozvoja metabolického syndrómu. (4)

 

Použité zdroje:

1. ASPCA- Animal poison control
Dostupné: https://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants/
2. Laleh Vahedi Larijani et al. - Evaluating the Effect of Four Extracts of Avocado Fruit on Esophageal Squamous Carcinoma and Colon Adenocarcinoma Cell Lines in Comparison with Peripheral Blood Mononuclear Cells
3. Wang L. et al.- Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial.
4. Victor L Fulgoni et al. - Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults

 © Petronela Paulová

 

Knihy pre vaše zdravie a pohodu

Ak vás niektorá z našich kníh zaujala, volajte na č. 0908 069 388 / píšte na info@onlife.sk, pošleme vám ju na dobierku. Poštovné neplatíte.

Objednajte si novinky

Objednajte si novinky, zdieľajte a bezplatne získate upozornenie na nové články a e-booky.

Nájdete nás

Račianska 69/B, 831 02 Bratislava

bytový dom Manhattan, 4. poschodie

poradňa: 0903 437 888

poradňa: poradna@onlife.sk

texty a objednávky kníh: 0908 069 388

texty a objednávky kníh: info@onlife.sk