Zdravý obed z pohánky - OnLife - to, čo by vám mal o výžive povedať váš lekár

Velmi ľahký, jednoduchý, výživný a zdravý obed. Pohánka zažíva v poslednom období renesanciu a to vďaka jej skvelým zdravotným účinkom.

Suroviny:
- pohánka
- tuniak v konzerve
- cherry paradajky
- papriky
- cibuľka jarná, fialová
- slnečnicové a tekvicové semienka


 

Postup: Najprv si pripravíme pohánku. Postupy prípravy sú rôzne, najšetrnejšie je vysypať potrebné množstvo do väčšej misy a zaliať ho vriacou vodou (v pomere 2:1 v prospech vody), prikryť tanierom alebo utierkou a nechať celú noc odstáť.

Ak potrebujeme pohánku pripraviť čo najskôr, môžeme  ju nasypať do vriacej osolenej vody a nechať asi 2 minúty povariť pod pokrievkou. Pohánku necháme odstáť asi 10 minút, kým nabobtná, potom ju scedíme. Vodu nezabudnite osoliť, aby mala pohánka výraznejšiu chuť. Medzitým si nakrájame cibuľku, paradajky a papriky na čo najdrobnejšie kúsky, aby sa dobre zmiešali s jemnou pohánkou. Na panvicu nalejeme repkový olej, ktorý je vhodnejší na tepelnú prípavu jedál. Pridáme cibuľku, jemne ju osmažíme a postupne pridávame pokrájanú papriku a paradajky. Podľa chuti osolíme a prikryté varíme asi 8 minút. Nakoniec pridáme pohánku a všetko poriadne premiešame. Posypeme kúskami tuniaka a semienkami. Dobrú zdravú chuť!

Pohánka

Táto zázračná obilnina obsahuje vhodné rozloženie všetkých živín, predovšetkým plnohodnotné bielkoviny, minerálne látky a vitamíny. Je veľmi prospešná zdraviu aj vďaka obsahu rutínu a vitamínu P. Spevňuje cievy, má antiaterosklerotické účinky, zamedzuje tvorbe krvných zrazenín a podporuje regeneráciu poškodených pečeňových buniek. Pomáha aj pri liečbe kŕčových žíl a hemoroidov. Keďže neobsahuje lepok, je vhodná pre celiatikov. Používa sa ako náhrada príloh a do šalátov.

Repkový olej

Patrí medzi najzdravšie rastlinné oleje. Repkový olej je pre jeho vyššiu tepelnú stabilitu vhodnejší na smaženie, pečenie a tepelnú úpravu jedál ako slnečnicový olej. Obsahuje vyššie množstvo zdravých tukov a menej tukov škodlivých ako ostatné oleje. Udržuje hladinu cholesterolu a chráni nás pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Je len škoda, že aj keď ľudia vedia o pozitívnych vlastnostiach repkového oleja, stále dávajú prednosť slnečnicovému oleju.

Bylinkové čaje

K obedu z pohánky si môžete dopriať zdravé a chutné bylinkové čaje. Naľavo je čaj z čerstvej medovky zo záhradky, ktorá má upokojujúci účinok a je vhodné ju popíjať pri strese. Vpravo máme čaj z vysušenej mäty, ktorú sme nazbierali na výlete v Nízkych Tatrách. Mäta má upokojujúci účinok na žalúdok.

© text a foto: Petronela Paulová


 

Knihy pre vaše zdravie a pohodu

Ak vás niektorá z našich kníh zaujala, volajte na č. 0908 069 388 / píšte na info@onlife.sk, pošleme vám ju na dobierku. Poštovné neplatíte.

Objednajte si novinky

Objednajte si novinky, zdieľajte a bezplatne získate upozornenie na nové články a e-booky.

Nájdete nás

Račianska 69/B, 831 02 Bratislava

bytový dom Manhattan, 4. poschodie

poradňa: 0903 437 888

poradňa: poradna@onlife.sk

texty a objednávky kníh: 0908 069 388

texty a objednávky kníh: info@onlife.sk