Nastal čas grilovačky – ale ako a s čím grilovať ovocie a zeleninu?
Keď nám praje letné počasie, mnohí z nás sa už nemôžu dočkať vône grilovaného mäsa šíriaceho sa zo záhrady až na ulicu. Príprava na takúto grilovačku je však pre niekoho komplikovaná – stačí naozaj iba vytiahnuť mäso z mrazničky a dokúpiť k nemu nejakú paradajku a papriku? Poradíme vám, čo a ako dlho grilovať tak, aby to malo tú najlepšiu chuť.
Čokoľvek – ale nie všetko priamo na gril
Veľkej popularite sa teší grilovanie ovocia a zeleniny, pretože stačí len pár minút a ku grilovanému mäsu máte výbornú a zdravú prílohu. Asi mnohých potešíme, keď na úvod povieme, že grilovanie nemá žiadne pravidlá (musíte len dávať pozor, aby ste niečo nepripálili alebo sa sami nepopálili). V praxi to znamená asi toľko, že zo zeleniny a ovocia môžete na gril hodiť naozaj hocičo. Pozor však na niektoré druhy, ktoré by ste mali radšej opekať na alobalovej tácke, aby sa nerozpadli – bývajú to väčšinou tie najšťavnatejšie.
Stačia aj dve minútky
Čo sa zeleniny týka, veľkej obľube sa teší najmä baklažán. Ten môžete nakrájať na kolieska alebo pozdĺžne – nezabudnite ho však ešte pred grilovaním posoliť, aby z neho nevytiekla všetka šťava. Grilujte ho cca 2 minúty. Podobne je to s cuketou, tú nakrájajte na plátky. Šampiňóny sa môžu grilovať v celku aj nakrájané, opäť 2 až 5 minút. Cibuľu by ste mali nakrájať na trochu hrubšie plátky, než obyčajne, pretože by sa mohla rozpadnúť. Čas je rovnaký ako pri šampiňónoch. Kukuricu môžete uvariť a grilovať ju až tak, ale dá sa grilovať aj bez predošlej tepelnej úpravy – päť minút z každej strany. Práve paradajky sú tou zeleninou, ktorú odporúčame grilovať na alobalovej tácke, päť až desať minút.
Keď neviete, čo so zeleným banánom
Možno by ste neverili, že vynikajúcou prílohou k mäsu môže byť aj grilované ovocie. K rybám sa napríklad vynikajúco hodí ananás, ktorý stačí iba očistiť a nakrájať na plátky. Môžete ho využiť aj ako prílohu k zmrzline. Dobré sú aj grilované broskyne či marhule, tie rozrežte na polovicu a vyberte z nich pred grilovaním kôstky. Grilovať môžete aj jablká, najlepšie tie kyslejšie. Rozrežte ich na osminky a nezabudnite zbaviť jadierok. Opäť ich môžete zajedať ku grilovanému mäsu. Ak chcete grilovať banán, ktorý je tiež takto pripravený veľmi populárny, skúste v obchode nájsť ešte zelený. Je tvrdší, a tak sa vám pri grilovaní nebude až tak rozpadať. Ovocie by sa malo na grile zdržať päť minút z každej strany, banán možno o niečo menej.