B komplex – alebo prečo nám odmalička prízvukujú, aby sme ho brali
Ak trpíte nedostatkom vitamínu B, môže sa to prejaviť väčšou únavou, zníženou chuťou do jedla či bolesťou svalov, ale aj tráviacimi ťažkosťami. Objavuje sa aj podráždenosť a nervozita a celý nervový systém je na deficit tohto vitamínu citlivý. Ako tomu teda predísť?
Choroba námorníkov
Vitamín B komplex alebo inak B vitamíny je označenie pre skupinu hneď niekoľkých vitamínov. Vo všeobecnosti sú zastúpené najmä v celozrnných výrobkoch, kvasniciach, mäse, syroch či orechoch. Dôležité sú pre správnu funkciu metabolizmu, nervového systému, podieľajú sa na tvorbe hemoglobínu a na mnohých ďalších procesoch v ľudskom tele. V prvom rade treba podotknúť, že vitamínov B je niekoľko a nedostatok každého z nich sa prejavuje inak. V minulosti napríklad nedostatkom vitamínu B1 trpeli najmä ľudia konzumujúci len jeden typ stravy ako námorníci. Hlavným zdrojom je najmä droždie, syr, strukoviny i obilné klíčky.
Riboflavín a niacín
Vitamín B2, alebo inak riboflavín, sa z tela pravidelne vyplavuje močom. Preto k jeho nedostatku dochádza častejšie, ako pri iných vitamínoch. Výsledkom jeho deficitu je ariboflavinóza, ktorá sa prejavuje popraskanými a červenými perami, zápalmi v ústnej dutine, aftami a bolesťami hrdla. Ďalšími príznakmi nedostatku sú podráždené oči aj suchá a olupujúca sa pokožka. Riboflavín nájdete v droždí, tvarohu, rybách či orechoch. Potom je tu aj vitamín B3, ktorého nedostatok sa môže prejaviť únavou a depresiou, dermatitídou alebo hnačkami. Z nedostatku vzniká aj ochorenie zvané pellagra, ktoré je sprevádzané zmenami na pokožke a v neskoršom štádiu demenciou. Niacín doplníte každou zeleninou, sušeným ovocím, kávou aj čajom.
Zbystrite pozornosť, ak nejete mäso
Z kategórie B vitamínov ešte poznáme vitamíny B5, B6, B7, B9 a B12. B5 si doplníte napríklad vaječným žĺtkom alebo vnútornosťami, B6 zasa mliečnymi výrobkami, banánom, mäsom a celozrnými výrobkami. B7, alebo vitamín krásy, má zásadný vplyv na stav pokožky, vlasov aj nechtov. Nedostatok sa prejaví suchou a šupinatou pokožkou, zhoršením ekzému, kožnými zápalmi, šedivením alebo vypadávaním vlasov i lámavými nechtami. K jeho dobrým zdrojom patria napríklad vaječné žĺtky, živočíšne vnútornosti, ryby, hovädzie mäso, špenát, brokolica, kvasnice či ovsené vločky. Deficit B9 sa u dospelého človeka prejaví depresiami, anémiou, hnačkami, pľuzgiermi na jazyku. Môže to viesť až k mozgovej mŕtvici aj k zníženiu kvality spermií. Zdrojom je zelená listová zelenina, ovocie a opäť kvasnice. Pozor na vážny nedostatok B12 – vzniká pri ňom zhubná perniciózna anémia, ktorá pri neliečení spôsobuje smrť. Tento vitamín je zastúpený hlavne v potrave živočíšneho pôvodu, čiže v mäse, mlieku a vajciach. V rastlinnej potrave je jeho zdrojom kvasená kapusta alebo taktiež pivo. Na nedostatok vitamínov B si dávajte pozor hlavne vtedy, ak ste vegetarián alebo vegán. Ohrozené môžu byť aj tehotné ženy či osoby s poruchami tráviaceho traktu a vstrebávania. Na dostatok niektorých B vitamínov v tele môže mať nežiaduci vplyv aj nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, užívanie antibiotík i rôzne ochorenia.